Category Archives: tips dan panduan

Jadual Gaji Kakitangan awam 2016

Sebagai persediaan kewangan 2016,DC ingin berkongsi jadual gaji kakitangan awam bagi tahun 2016. Semoga dengan adanya tarikh ini boleh membantu pekerja awam merancang kewangan dengan lebih baik.

 

  • Januari         –    21/01/2016      -Khamis
  • Febuari        –     25/02/2016      -Khamis
  • Mac             –     24/03/2016      -Khamis
  • April             –     25/04/2016      -Isnin
  • Mei              –     24/05/2016      -Selasa
  • Jun                –   23/06/2016      -Khamis
  • Julai               –   25/07/2016     – Isnin
  • Ogos              –   25/08/2016     -Khamis
  • September     –   22/09/2016     -Khamis
  • Oktober         –   20/10/2016     – Khamis
  • November      –  24/11/2016     – Khamis
  • Disember        – 20/12/2016     – Selasa

jadual gaji-kakitangan awam-tarikh gaji 2016 Continue reading Jadual Gaji Kakitangan awam 2016

Advertisements

Langkah Membina Karangan Bahagian B UPSR dengan Mudah

Karangan Contoh:

Lawatan dan Percutian 

Pengalaman menyertai lawatan/rombongan/perkelahan

(a)Lawatan/rombongan  (sekolah)

(b)Perkelahan (keluarga)

Pendahuluan (a) Lawatan@rombongan

Bila melawat/berkelah

Siapa yang menganjurkan lawatan tersebut

Tujuan lawatan.

Berapa ramai murid yang mengikuti-serta berapa orang guru pengiring

Contoh Pendahuluan (Lawatan)

Pada sabtu minggu lepas saya mengikuti  lawatan sambil belajar ke Zoo Negara. Lawatan tersebut di anjurkan oleh Persatuan Sains Sekolah Kebangsaan 2 Taman Keramat. Tujuan lawatan adalah untuk mendapatkan maklumat berkenaan haiwan haiwan yang berada di zoo Seramai 40 orang murid dan 5 orang guru pengiring menyertai lawatan tersebut.

ISI ISI PENTING

1.       Sebelum bertolak (jam 7.30 pagi)

Berhimpun di tapak perhimpunan.

Guru pengiring memberi  taklimat .

Di bawa menaiki bas. Beratur semasa menaiki bas.

Contoh ayat

Sebelum bertolak ,murid murid beratur di tapak perhimpunan. Guru pengiring memberi taklimat dan nasihat supaya berdisplin semasa berada di dalam kawasan zoo. Selepas memberi taklimat, guru guru pengiring membawa kami menaiki bas rombongan. Kami beratur semasa menaiki bas tersebut.

2.       Semasa berada di dalam bas

-berbual bual dengan kawan kawan

– Menceritakan pengalaman masing masing

-makan dan minum sarapan –kuih dan air

Contoh ayat

Semasa berada di dalam bas kami berbual bual dengan rakan rakan. Ada juga rakan yang bercerita tentang pengalaman pernah ke zoo negara sebelum ini. Kami  menikmati kuih muih dan air kotak yang di beri semasa di dalam bas untuk mengalas perut.

3.       Setelah sampai

Waktu  tiba –

siapa yang menyambut ketibaan-

pegawai bertugas memberi taklimat ringkas serta maklumat mengenai zoo negara

Contoh ayat

Kami tiba di Zoo Negara pada jam 9.00 pagi. Selepas turun dari bas ,pegawai yang bertugas menyambut ketibaan  kami. Beliau memberi taklimat ringkas serta maklumat tentang zoo negara kepada kami.

4.       Aktiviti- (apa yang di lihat  dan di buat)

Melihat …..(pertunjukkan ,pameran,persembahan)

mengambil gambar

membeli cenderahati untuk diberi kepada ibubapa

Contoh ayat

Selepas itu, kami diberi peluang untuk melihat dari dekat binatang yang ada di dalam Zoo. Kami juga sempat melihat pertunjukkan singa laut yang telah di latih. Banyak haiwan haiwan yang terdapat di zoo negara yang belum pernah saya lihat di depan mata seperti harimau dan zirafah.

Penutup

Selepas makan tengahari

-Waktu pulang-

tiba di sekolah di jemput ibubapa-

perasaan

Contoh ayat

Selepas menikmati makan tengahari kami pulang pada pukul 1.00 petang. Tiba di sekolah ibubapa kami telah bersedia menjemput kami pulang ke rumah. Di dalam perjalanan pulang ke rumah saya bercerita pengalaman yang menyeronokkan tersebut kepada ibu.

Keseluruhan( Pendahuluan, 4 isi dan penutup)

Pada sabtu minggu lepas saya mengikuti  lawatan sambil belajar ke Zoo Negara. Lawatan tersebut di anjurkan oleh Persatuan Sains Sekolah Kebangsaan 2 Taman Keramat. Tujuan lawatan adalah  untuk mendapatkan maklumat berkenaan haiwan haiwan yang terdapat  di zoo. Seramai 40 orang murid dan 5 orang guru pengiring menyertai  lawatan tersebut.

Sebelum bertolak ,murid murid beratur di tapak perhimpunan. Guru guru pengiring memberi taklimat dan nasihat supaya menjaga displin semasa berada di kawasan zoo Negara. Selepas memberi taklimat, guru guru pengiring membawa kami menaiki bas rombongan. Kami beratur semasa menaiki bas tersebut.

Semasa berada di dalam bas kami berbual bual dengan rakan rakan. Ada juga rakan yang bercerita tentang pengalaman pernah ke zoo negara sebelum ini. Kami juga menikmati kuih muih dan air kotak yang di beri semasa di dalam bas untuk mengalas perut.

Kami tiba di Zoo Negara pada pukul 9.00 pagi. Selepas turun dari bas ,pegawai yang bertugas menyambut ketibaan  kami. Beliau memberi taklimat ringkas serta maklumat tentang zoo negara kepada kami.

Selepas itu, kami diberi peluang untuk melihat dari dekat binatang yang terdapat di dalam zoo. Kami juga sempat melihat pertunjukkan singa laut yang telah di latih membuat pertunjukkan yang menghiburkan hati kami. Ada juga murid yang mengambil peluang mengambil gambar dan membeli cenderamata untuk di hadiahkan kepada ibubapa.

Selepas menikmati makan tengahari kami pulang pada pukul 1.00 petang. Tiba di sekolah ibubapa kami telah bersedia menjemput kami pulang ke rumah. Di dalam perjalanan pulang ke rumah saya bercerita pengalaman yang menyeronokkan tersebut kepada ibu.

(b) Perkelahan bersama keluarga

Pendahuluan

–          Bila ,siapa dan kemana pergi

–          Dengan apa

–          Tujuan

Pada cuti persekolahan yang lalu kami  sekeluarga berkelah ke Pantai Port Dickson di Negeri Sembilan. Kami ke sana dengan menaiki kereta yang di pandu oleh ayah . Kami ke sana kerana ingin bercuti di samping ingin merapatkan hubungan keluarga.

ISI ISI PENTING

1. Sebelum pergi

-persediaan…………bawa bekalan makanan- bapa memeriksa kenderaan-

Pukul berapa bertolak

Sebelum pergi  kami telah membuat persediaan yang rapi. Ibu menyiapkan bekalan makanan dan pakaian kami. Manakala ayah pula sibuk memeriksa kereta supaya dapat dipandu dengan selamat. Kami sekeluarga mula bertolak pada pukul 7.30 pagi.

2. Semasa dalam perjalanan

Berbual-bual, melihat pemandangan dari dalam kereta-

Semasa dalam perjalanan ke………… kami sekeluarga berbual bual. Saya pula mengambil peluang mengambil gambar keindahan alam semulajadi dari dalam kereta. Ada juga ahli keluarga saya yang tertidur di dalam kereta.

3. Tiba,suasana tempat tersebut  dan aktiviti selepas tiba

Waktu tiba- -mengeluarkan barang barang dari kereta- mencari tempat sesuai untuk berehat dan mendirikan khemah

Kami tiba di Port Dickson pada pukul 9.00 pagi. Suasana di tempat tersebut sangat meriah dengan ramai orang membawa keluarga masing masing.Kami menolong ibu mengeluarkan barang barang perkelahan dan selepas itu menukar pakaian untuk mandi

4.Aktiviti –aktiviti lain (kalau pergi 2 hari aktiviti hari pertama dan hari kedua perlu di ceritakan)-membeli cenderamata-

Selain mandi saya dan adik juga membina istana pasir. Setelah penat bermain dan mandi manda kami sekeluarga menikmati bekalan makanan  yang di siapkan oleh ibu. Sebelum pulang , kami juga sempat membeli cenderamata untuk di jadikan kenang-kenangan.

Penutup

Hari dan waktu pulang. (kalau 1 hari…. waktu pulang sahaja).

Perasaan… (gembira dan seronok).

Waktu (pukul berapa) tiba di rumah

Pada pukul 6 petang kami mula bertolak pulang. Perasaan kami pada masa tersebut sangat gembira dan seronok.  Akhirnya kami tiba di rumah pada pukul 9 malam.

Nilai Murni Bahagian C contoh Jawapan

TULIS LIMA NILAI YANG DAPAT KAMU PEROLEH DARIPADA PETIKAN DI BAWAH.PANJANG JAWAPAN KAMU HENDAKLAH TIDAK LEBIH DARIPADA 50 PATAH PERKATAAN.JAWAPAN MESTILAH DALAM SATU PERENGGAN.

Menemui sahabatku, Amira yang berada di Kuala Terengganu agar sentiasa sihat.

Saudari,

Tujuan saya menulis surat ini ialah untuk menceritakan pengalaman saya yang menyertai lawatan sekolah ke Pulau Pinang semasa cuti sekolah yang lalu.

Untuk pengetahuan saudari, saya dan rakan  rakan menggunakan masa lawatan dengan sebaik-baiknya kerana banyak tempat yang akan kami lawati. Saya begitu terpegun melihat keindahan pantai Batu Feringgi yang sungguh cantik. Ketika di pantai Batu Feringgi  itu, saya meminta kebenaran daripada guru untuk mandi. Namun begitu, guru tidak membenarkan kerana agak berbahaya. Saya dan rakan akur mendengar nasihat guru.

Selepas bersantai di pantai Batu Feringgi, kami menuju ke Bukit Bendera. Kami semua berbaris sebelum masuk ke dalam kereta api untuk naik ke Bukit Bendera. Sampai di puncak Bukit Bendera, kawan kawan saya membeli barang barang kraftangan. Saya hanya membeli barang barang yang saya fikir murah dan menarik sahaja kerana ibu selalu berpesan agar jangan boros ketika berbelanja. Namun begitu, saya tidak lupa membelikan cenderamata untuk saudari. Oleh itu , saya harap saudari sudi menerimanya.

NILAI HURAIAN
Erat persahabatan/berkongsi pengalaman/ingat mengingati Menceritakan pengalaman menyertai lawatan sekolah
Menghargai masa Memanfaatkan masa lawatan dengan sebaik-baiknya
Patriotisme Menyertai lawatan mengunjungi tempat bersejarah
Bersyukur/menghargai alam semulajadi/mencintai alam Kagum dengan keindahan alam semulajadi
Menghormati guru/berhemah tinggi Meminta kebenaran sebelum berbuat sesuatu
Patuh/mematuhi peraturan Akur atau mendengar nasihat guru
Berdisplin/mematuhi peraturan Berbaris sebelum masuk
Berjimat cermat/berhemah Membeli barang barang yang perlu sahaja agar tidak membazir
Patuh/taat/mengingati Pesanan ibubapa
Baik hati/pemurah Membeli cenderamata untuk kawan

CADANGAN JAWAPAN BAHAGIAN C ULASAN NILAI MURNI

CONTOH JAWAPAN BAHAGIAN C

Antara nilai yang terdapat dalam petikan ialah menghargai masa dengan memanfaatkan masa lawatan dengan sebaik-baiknya agar masa tidak terbuang. Seterusnya, ialah menghormati guru dengan meminta izin sebelum melakukan sesuatu. Di samping itu, kita mestilah berdisplin seperti beratur sebelum masuk ke sesuatu tempat. Selain itu, kita hendaklah berjimat cermat dengan menggunakan wang untuk membeli barang yang perlu sahaja. Akhir sekali, kita haruslah bersikap baik hati dengan membelikan cenderamata buat kawan.


Cara bayar Saman, Check Saman,Renew Lesen dan Roadtax Online

Dengan kemudahan di internet sebenarnya kita lebih mudah untuk membayar saman, Check saman,membaharui lesen dan cukai jalan(roadtax) membaharui insuran kenderaan malah membaharui permit amah pun ada. Semuanya anda boleh buat di portal My EG secara online.

Kalau nak selesaikan perkara di atas tadi seperti mahu check saman PDRM, nak bayar saman secara online, membaharui lesen dan cukai jalan juga secara online  anda klik di laman portal ini ye. http://www.myeg.com.my/. Bila dah klik dan sampai ke portal tersebut, apa yang perlu anda buat ialah, daftarkan diri anda terlebih dahulu sebagai pengguna.

Cuba lihat gambar di bawah ini.  Don’t have an account? Register… Anda klik  di register  dan daftarkan nama anda,

 Bila anda klik register tersebut akan keluar seperti gambar di bawah. Isikan maklumat diri anda secukupnya termasuk alamat email anda. Kalau tak ada email tolong buat email dulu ye. Yahoo mail atau google mail mana mana pun boleh. 

Kemudian, setelah selesai mengisi nama,alamat dan semua maklumat yang di kehendaki dalam borang ini, pastikan juga sebelum itu nama di username itu 6 huruf atau lebih. Contoh macam yusri tak boleh jadi username kerana ada 5 huruf sahaja. Nama boleh di campur antara huruf dan nombor, namun anda perlu ingat username anda ni. Kerana selepas ini anda akan masuk atau login ke dalam portal untuk membuat urusan seterusnya.

Apabila dah selesai isi borang di atas itu, sila tekan submit yang ada di bahagian kanan bawah borang seperti contoh di atas.

Apabila dah submit. Anda akan pergi ke halaman web yang berikut.Lihat gambar di bawah.Ucapan terima kasih kerana anda mendaftar di My Eg. Ok.Lihat langkah dan arahan  seterusnya di bawah .

Cuba anda bawah tetikus (mouse)  anda tu ke tulisan click here tu.Tekan perkataan  click here dengan cermat takut tercabut mouse tu..hehe. Ok kemudian anda akan di bawa ke halaman di bawah  berikut. Apa yang anda perlu buat cuma masukkan username yang anda buat tadi berserta juga dengan passwordnya. Apa dah lupa?. Isy tu lah kan saya kata tadi cuba ingat betul betul.

Setelah anda klik login dan mengambil service menu di bawah bahagian kanan tu, anda akan di bawa ke bahagian berikut.

Ok, sila lah klik mana mana gambar yang ada mengikut keperluan anda. Kalau nak check saman PDRM tekan lah gambar logo Polis itu. Kemudian anda jelajahi sendiri laman tersebut sampai mahir. Kalau tak jelajah sendiri anda tak tahu nanti. Kalau tutorial ini membantu sila la komen di bawah ye. Terima kasih.

Tips temuduga KPLSPM 2011

Tips temuduga KPLSPM tidak banyak bezanya dengan tips dan panduan KPLI.  Hari ini  saya ingin berkongsi satu artikel dari kawan  blogger saya yang telah menulis tips temuduga ini. Jika berminat mengetahuinya mari klik link yang saya beri di bawah. Semoga berjaya menghadapi temuduga. Selepas baca tips di bawah cuba  baca tentang isu pendidikan 2011 pula.Jika ada pengalaman  temuduga KPLSPM ini boleh juga beri komen dan beri tips sekali.

http://wanakmalzulaikha.blogspot.com/2011/04/tips-interview-maktab-perguruan-2011.html