Cikgu Pakai Lencana, Murid Bawa Bendera Di Sekolah

Tulisan di bawah aku ambik  dari sebuah blog iaitu MSO. Melayu.Com. Baca dan renungkanlah..Tuan MSO mintak perkenan yer saya meminda sedikit..
LANGKAH kerajaan membenarkan guru siswazah Gred DG41 hingga DG 48 boleh aktif dalam politik menimbulkan pro dan kontra.

Sebelum ini guru-guru siswazah dibenarkan aktif dan memegang jawatan dalam parti politik. Mulai tahun 1993 satu peraturan baru diperkenalkan di bawah Peraturan 21, Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 – di mana guru siswazah tidak dibenarkan memegang jawatan atau aktif dalam politik kecuali pegawai sokongan saja.

Peraturan itu dibuat untuk kebaikan perkhidmatan awam itu sendiri mungkin setelah mendapati guru-guru yang aktif dalam politik mengabaikan tugas mereka di sekolah. Kesannya merugikan pendidikan dan murid. Kenapa tidak, bila guru sudah terlibat dalam politik masa mereka banyak dihabiskan kepada politik. Atau terpaksa berpawah dengan politik. Malam berceramah siang bermesyurat atau menghadiri program parti. Ada kalanya tidak sempat nak ke sekolah.

Kisah cikgu Shaari dalam filem Masam-Masam Manis yang jadi penyanyi sambilan di kelab malam kita lihat sudah menganggu tugasnya sebagai guru di sekolah. Asyik tidur saja. Kalaulah cikgu aktif dalam politik apa lagi memegang jawatan ketua atau timbalan atau setiausaha, tentu akan tidur lebih teruk daripada cikgu Shaari itu.

Hal ini benar-benar berlaku bukan rekaan. Akhiarnya yang jadi mangsa ialah anak-anak murid di sekolah. Masuk penggal dua setengah daripada sukatan pelajar yang diajarkan oleh guru aktif politik belum khatam lagi. Siapa rugi?

Bukan itu saja, ada juga cikgu yang aktif dalam politik ini menyalah gunakan harta benda sekolah. Misalnya menggunakan peralatan dan kemudahan pejabat untuk aktiviti parti. Saya masih ingat semasa sekolah dua bagaimana dua orang cikgu sekolah saya (keduanya lulusan siswazah, seorang guru besar dan seorang penolong kanan) terlibat dalam politik.

Seorang memegang jawatan setiausaha parti peringkat kawasan dan seorang guru besar menjadi penyokong setia sebuah parti. Dalam sebulan mereka akan menghadiri aktiviti parti dan terpaksa tuang kelas terpaksa meminta cikgu lain mengganti tempatnya. Yang seorang mengajar Bahasa Melayu dan seorang lagi mengajar Ilmu Alam (Geografi).

Cikgu yang menjadi setiausaha itu saya tengok hampir setiap minggu bersama buku cadangan mengajarnya dikilik sama minit mesyuarat partinya atau terselit surat jemputan berlogokan parti. Ada kalanya dia menggunakan stensilan (kertas pendua) pejabat untuk menaip minit mesyuarat bahagian partinya. Begitu juga dengan kemudahan mesin pendua turut digunakan. Kertas untuk dicetak soalan ujian digunakan untuk mencetak minit mesyuarat.

Kerana cikgu besar juga parti sama dengan cikgu itu dia tidak ditegur. Dia sendiri pernah masuk mengajar tanpa memecat lencana parti yang tersemat di dadanya. Ceritanya, suatu hari dia baru pulang dari penamaan calon satu pilihan raya kecil di Kota Bharu. Terlupa nak buang lencana parti politik terus masuk ke kelas saya untuk mengajar. Saya dan murid lain menyedarinya. Tidak ada siapa berani nak menengur guru berkenaan. Saya yang memang membawa bendera sebuah parti politik sebagai sapu tangan, mengelurkan dari poket dan mengelap muka.

Cikgu besar itu ternampak dan menerkam ke arah saya. “Siapa suruh bawa bendera parti ke sekolah. Kecil-kecil dah nak main parti ke?” sergahnya dengan muka merah. Mukanya yang hitam saya nampak merah menyala macam ayam bapak kejar betina. Murid lain tercengeng ketakutan.

“Itu… cikgu pakai apa! Cikgulah yang ajar saya,” saya menunjukkan lencana parti yang tersemat di dadaya. Dia memandang ke dadahnya dengan muka marah.

Apa lagi si cikgu besar ini naik angin. “Mari ikut aku ke bilik,” dia memerintah saya memasuki ke biliknya. Bilik guru besar. Di dalam bilik dia suruh saya buang bendeara itu dan jangan bawa datang ke sekolah lagi. Saya melawan dengan mengatakan, saya tidak akan buang kalau cikgu juga tidak buang bendera parti di baju cikgu.

Dia membuka lencananya dan letak atas meja. Dan saya juga meletakkan bendera parti yang saya buat sapu tangan atas mejanya. Sambil memberi amaran kepada saya dia berjalan diiringi saya masuk semula ke kelas menyambung pelajaran Geografi yang masanya sudah tersisa lebih separuh.

Ha, itulah sekelumit kisah daripada bahana cikgu yang tergila dan mabukkan politik. Jadi berhubung dengan kebenaran guru aktif dalam politik mulai 1 Ogos nanti seperti diumumkan KSN, Tan Sri Mohd Sidik Hassan(foto) itu, saya bimbang akan ada cikgu yang menjadi seperti dua orang cikug saya itu. Kalau adalah perangai macam itu parahlah anak murid.

Jadi kesimpulan kelongaran yang diberikan itu tidak menguntung murid sekolah dan bakal menyeksakan kehidupan cikgu yang gian untuk aktif dalam politik. Tersilap aktif mereka akan menerima bahana ditukar ke hulu negeri. Adalah elok kalau kelonggaran itu tidak dibenarkan, biarlah cikgu mengajar muridnya tanpa diganggui dengan elemen-elemen politik. Atau kalau benar mahukan pemimpin berpengalaman, berilmu maka bukalah kelongaran itu kepada semua jangan saja kepada Umno. Saya tegaskan kalau dilihat cara kita berpolitik elok larangan itu dikekalkan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s