Kreativiti dalam Pembelajaran

Kelas hari ini berlalu seperti biasa, dan kami dah berjaya menghabiskan microteaching untuk Kelas KSM En Mahdi,seorang pensyarah prolifik yang mempunyai banyak idea-idea yang menarik mengenai pengajaran dan pembelajaran. Seorang pensyarah yang kreatif dan merupakan salah seorang guru inovatif dari 14 orang dari setiap negeri. Hari ini En Mahdi, memberikan kepada kami idea untuk menggunakan lagu sebagai bahan pengajaran.Caranya ialah dengan mengubah lirik-lirik dari lagu rakyat kepada lirik yang mempunyai kandungan pelajaran.Contohnya lagu Jambatan Tamparuli di gubah menjadi lagu Negeri Sabah. Lagu ini boleh di nyanyikan di dalam kelas untuk menarik murid mengikuti pembelajaran secara lebih berkesan.

Sepanjang mengikuti kelasnya, kami berjaya membuka minda bahawa P&P (Pembelajaran Dan Pengajaran) tidak sekadar hanya membuka buku teks, tetapi P&P boleh di pelbagaikan seperti mengadakan permainan,kuiz,silangkata dan banyak lagi idea,yang pentingnya kita sebagai guru kena sentiasa berfikir secara kreatif.

Advertisements

2 thoughts on “Kreativiti dalam Pembelajaran”

  1. Murid ni memang suka dengan hadiah,saya pun ada gak wat kaedah ni dalam P&P , hasilnya dapat menarik minat diorang.Namun bila tak ada hadiah diorang ni jadi malas plak, tu la masaalahnya..heheh.

  2. hi..askum..leh mencelah sikit ek..Untuk aktiviti seperti kuiz, permainan, silangkata dan sebagainya…molek kiranya guru-guru mengeluarkan sedikit upah kerajaan untuk memberi hadiah kepada pelajar..menang atau kalah,bagi semua..murid2 suka dapat hadiah..saya sendiri pun…(cikgu manok)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s